15 March 2011

PHOTOGRAPHY TIPS : DIBAWAH CAHAYA MATAHARI

As Salam to all my readers..ok..entry kali ni aku nak share dengan korang serba sedikit tentang fotografi..aku pun bukannya pandai sangat pasal fotografi ni untuk bagi tips kat korang..tapi tak salah kalau kita berkongsi pendapat..kalau aku ada salah atau kurang mintak tolong otai-otai kat luar sana betolkan ok!!!!..

Nak dijadikan cerita..hari ahad lepas aku ada photoshoot dekat Taman Bunga Istana, JB..masa tu start dalam pukul 2 lebih la..korang boleh bayangkan la kan macam mana kalau shoot kat bawah panas terik dimana cahaya melimpah ruah..ok..masalah yang aku dihadapi kalau shoot bawah matahari yang terik ni adalah OVEREXPOSE..apa tu overexpose????...ok..overexpose adalah keadaan dimana hasil gambar korang terlalu terang disebabkan kawalan exposure yang tidak seimbang atau terlalu tinggi..seperti yang sedia maklum exposure ni boleh dikawal dengan penggunaan shutter speed, aparture dan ISO yang betul (aku rasa itu semua tak perlu aku terangkan dengan mendalam la kot)..

contoh gambar yang agak overexpose

Tapi masih ada cara lain yang boleh dipraktikkan jika korang menghadapi situasi macam ni..di sini aku nak share dengan korang tips-tips yang boleh dipraktikkan semasa shoot dibawah cahaya matahari yang terik..antaranya adalah :

1. Mencari tempat yang teduh seperti dibawah pokok.
2. Lens hood..untuk mengelakkan sumber cahaya yang tidak diingini..

3. Reflektor..mengurangkan bayang-bayang pada muka dan penambah-baikan cahaya..


4. Silhouette..try buat gambar silhouette yang artistic..gunakan cahaya yang melimpah ruah..
5. Filter..penggunaan polarizing filter juga berguna untuk mengurangkan cahaya yang masuk dan dapat menguatkan efek biru pada langit..


Kalau korang rasa ada salah atau kekurangan atau penambahan sila bagitau ok..


p/s : experimental is the best way to learn..yang penting passion..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...