24 February 2011

AKU,DIA DAN VINTAGE PHOTO CONTEST


Hye guys..lame aku xjoin contest yang ade kot..nak dijadikan cite aku tetibe terjumpe plak contest ni..honestly..dalam banyak-banyak contest yang pernah aku join aku rase ni la contest yang paling best setakat ni..contest ni diberi nama AKU,DIA DAN VINTAGE PHOTO CONTEST dari pada encik KAMARUKOM..lagi pun hadiah die pun best gile..rugi wooo kalau x join (kipas baek punye)..hahahaha..kalau sesape nak join korang click je kat gambar atas tu untuk keterangan lanjut..

gambar-gambar yang aku pertaruhkan adalah..(drum roll)...


gambar pertama adalah gambar semasa photoshoot kat area PENGERANG, KOTA TINGGI..

sebelum..

selepas..

ok..gambar kedua yang menjadi taruhan aku adalah gambar semasa kitorang bercuti pergi BERJAYA HILL masa CNY ari tu..

sebelum..

selepas..

..macam biase setiap contest kene tag orang la kan..kat cni aku tag mereka-meraka yang aku rase mesti mau join ini contest gak..

1. BARJALAN BARJATUH BARLARI

2. NANATO

3. EFFA


..so tuan penganjur..agak-agak bleh dapat x itu fujifilm instax mini polaroid camera..hehe


p/s : date line die 25hb..so lincah join ini contest..yehaaaa!!!!

22 February 2011

BILA PUTERI GUNUNG LEDANG BER'FACEBOOK'

Hye readers..ok entry pendek je untuk kali ni.. walaupun aku agak busy ngan keje melambak kat opis..tapi aku tetap berjiwa kental nak share bende ni ngan korang..haha


p/s : gelak sorang-sorang dalam opis..
p/s/s : have a gud day yaaa..^^

20 February 2011

HOW TO MAKE CLEAR, SMOOTH SKIN : PART 2

Ok..macam yang dah aku sebut dalam entry aku yang sebelum ni..atas permintaan ramai aku akan keluarkan sekali lagi entry pasal HOW TO MAKE CLEAR, SMOOTH SKIN : PART 2..entry kali ni bukan la pasal kecantikkan ke ape ke..tapi aku akan wat tutorial macam mana nak buat muke kite nampak lebih baik dengan menggunakan ADOBE PHOTOSHOP..bukan dengan alat mekap ea..

Pertama sekali apa yang korang perlukan adalah ADOBE PHTOSHOP..xkire la photoshop 7 ke..CS2 ke..CS3 ke..yang penting adobe phtoshop ok..senang je..macam makan kacang..haha

Ok..tutorial ni untuk korang hilangkan jerawat ke ap ke yang ada kat muke korang tu..contohnye macam gambar ni..muke die agak berjerawat ckit..cmne cara nak hilangkan..it's easy man..do it with photoshop..hahaha

Firstly..open picture yang korang nak edit..then Ctrl J untuk copy pic asal..

next step click kat Eliptical Marque Tool..pastikan Feather korang ubah ke 180px..then wat bulatan kat bahagian muke..

then Ctrl J lagi untuk copy layer..

then korang click Q untuk Quick Mask..pastu gunakan Brush Tool untuk korang warnakan pada bahagian yang muka yang bermasalah..(sila rujuk gambar)..click X untuk padam bahagian yang korang terlebih warnakan..

selepas selesai sesi mewarna..click Q sekali lagi..Ctrl J untuk copy layer..then click kat FILTER->NOISE->MEDIAN..

korang adjust radius secukup rasa..untuk pic ni aku gunakan 57..

FINAL STEP..go to FILTER->NOISE->ADD NOISE..pastikan korang click kat bahagian UNIFORM dan MONOCHROMATIC..pastu adjust amount die secukup rasa..ni untuk menambah texture supaya pic korang xdela nampak fake sangat..now we're DONE bebehh..

BEFORE AND AFTER


TIPS : 1) KORANG KENA EKSPERIMEN SENDIRI UNTUK DAPAT HASIL YANG MEMUASKAN.
2) PASTIKAN GAMBAR KORANG SHARP UNTUK SENANG WAT EDITING.

p/s : pasni bleh la korang guna untuk profile pic kat FACEBOK korang..
p/s/s : sori TJ aku pakai pic ko..hahaha
p/s/s/s : kalau korang lost ke ape ke untuk wat editing NI korang bleh tanye aku..

19 February 2011

COMING SOON

Hye readers..ok sebelum ni aku ada buat entry pasal HOW TO MAKE CLEAR,SMOOTH SKIN..so atas permintaan ramai (cehh macam hot je entry ko ni..haha) aku akan mengeluarkan sekali lagi HOW TO MAKE CLEAR, SMOOTH SKINN : PART 2..so nantikan kemunculannye ok..hehe


p/s : get ready..get set to feel the touch..

16 February 2011

A LETTER FOR U

Dear U,

U are the most beautiful girl i've ever seen..today i caught myself smiling for no reason..then i realized i was thingking about u..unlike Akon..i don't want to **** u..im more like The Beatles..i just want to hold your hand...but you're more like Neyo..one in a million..

Well..anyway,,,,

Keep smiling and be good..^^



p/s : pecah kaca pecah gelas..suda baca sila balasss..ahakssss...^^

15 February 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum w.b.t

..Seperti yang korang sedia maklum..hari ni 15hb Feb bersamaan 12 Rabi'ul Awal adalah hari yang bersejarah bagi semua umat islam kerana hari ini adalah hari Keputeraan Rasul junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W..semoga dengan sempena kelahiran Nabi Muhammad S.A.W..kita umat islam sentiasa bersatu padu diseluruh dunia dan meneruskan perjuangan baginda dalam menegakkan syiar Islam..

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud; "Orang yang paling aku cintai dan yang paling terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang terbaik akhlaknya." (Riwayat Bukhari)

..Oleh itu sempena Maulidur Rasul ni marilah kita bersama-sama berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.kita.sangat digalakkan berselawat kepada Nabi kita s.a.w...malah ia begitu penting sehingga doa kita tidak diterima oleh Allah jika kita tidak berselawat..perkara ini merupakan satu hakikat kerana ia disampaikan sendiri oleh Nabi Muhammad : Riwayat Ad-Dailami :

"Setiap doa adalah terhalang, sehingga berselawat atas Nabi s.a.w. "


Sabda Nabi Muhammad s.a.w. :

"Barangsiapa yang berselawat kepadaku pada waktu pagi sepuluh kali dan pada waktu petang sepuluh kali, dia akan memperolehi syafaatku pada hari kiamat.. "

Nasib kita di akhirat memang tidak pasti..kalau dilihat pada diri kita umat akhir zaman yang banyak cacat cela dan kekurangan ini..rasa-rasanya kita adalah lebih layak untuk masuk neraka daripada masuk ke syurga..oleh itu kita sangat memerlukan syafaat Nabi Muhammad untuk mambantu kita di ahirat kelak..insyaAllah..


p/s : semoga hari ini menjadi lebih baik dari semalam..^^

p/s/s : petikan diatas diambil dari SELAWAT..renung-renungkan dan selamat beramal..^^

11 February 2011

SAY IT IF ONLY YOU MEAN IT


Hye guys..since it's February..the month of hearts, chocolate,and ofcoz a month of love..tetibe aku ada idea untuk entry aku kali ni ak nak share dengan korang..bukan aku nak menggalakkan korang menyambut Valentine's Day tu..lagi pun entry aku kali ni xde kene mngene pun ngan valentine's day..hurrmmm..and i get this idea when i suddenly thinking about someone..hehe..dan aku rasa entry kali ni lebih untuk kaum lelaki kot..

Ok..untuk entry kali ni aku nak share korang macam mana atau apa cara yang terbaik untuk korang luahkan perasaan korang terhadap orang yang korang sayang even korang xtau if she/he feels the same..ada la gak beberapa kawan rapat aku tanya pendapat pasal ni..

"how to tell that u love someone when u are not sure tha he/she loves u back"..ramai yang berpendapat straightfoward is the best way..just be honest and straightfoward..but for me it depends..not all women out there are same..dan xsemua lelaki kat luar sane berani@gentleman kan..memang ramai yang kata takut atau nervous nak meluahkan perasaan tu..than u better rethink your feelings some more..no one waits forever..jika korang rasa hidup korang x tenang selagi die xtau apa perasaan korang terhadap die..then just tell her..IF U DONT TELL HER..CHANCES ARE..SHE'LL NEVER KNOW..pepatah inggeris ada mengatakan "those who are over conscious never gain"..so..if u really love a girl just go and tell her so..jangan fikir banyak..u will have to face your fear..bak kate pepatah melayu "jangan tunggu lama-lama..nanti lama-lama die diambil orang"..hehe

Don't think to much about what u want to say to her..and how u want to say it..make it simple..contohnye.."im in love with u".."i think I’m falling in love with you"..or simply.."i love u"..but..luahkan jika korang betul-betul maksudkannya..

One more thing..respect her reaction..hormat segala keputusan die..hormat perasaan die..beri die masa..jangan memaksa..if she loves u..then u'll be the happiest man on earth..if she doesn't love u back..your life isn't over right..it may hurt..but that's how she feels..if she rejects u..its ok..at least she's known that u love her..ask if she wants to be/stay as a friends..letting her know you care about her might help change her mind eventually..hehehe..

actually lisa surihani xde kene mngene pun utk entry ni..haha


p/s: remember..SAY IT IF ONLY U MEAN IT..jika korang memang ditakdirkan bersama..xde apa yang patut korang risaukan..time will tell..spread the love..^^

09 February 2011

Aku,Ulser Mulut dan dotdotdot..

Hye guys..sepanjang minggu ni aku agak terseksa ckit..semua ni angkara ULSER MULUT atau lebih saintifiknye MATA IKAN..aku rase mesti ramai yang pernah kene kan..sakitnye korang sendiri tau kan cmne..nak makan susah..nak minum susah..nak cakap pun susah..lagi-lagi kalau bibir atau lidah kite ni tengah subur..so apa lagi ulser-ulser berlumbe-lumbe kuar umpama "tumbuh bak cendawan selepas hujan" (amik ko bila sastera berbicara)..paling best kalau die tumbuh sebesar mata ikan kembong..nikmatnye memang xleh nak share ngan sesape..sangat mantapp..haha~

Ok..lets get more serious..kenapa bleh ada ulser kat mulut ek??..ulser mulut ni disebabkan jangkitan kuman,bakteria,virus dan juga fungus(kulat kot)..ulser ni bleh terjadi disebabkan bibir atau lidah kita terluka contohnye kalau kite tergigit bibir atau melecur disebabkan benda-benda panas..ulser ni slalunye berwarna putih/kekuningan dan berbentuk bulat(patutla dipanggil mata ikan..hehe)..kadang kala ulser ni bleh tumbuh lebih dari 1 pada satu-satu masa..

korang nampakkan yang warna putih kat bibir tu..haaaa..tu la ulser kalau korang nak tau..(bibir diatas bukan bibir aku ok)


Macam mana kita nak mngubati ulser mulut ni???..good question tuan-tuan dan puan-puan..
1. letak garam atau asam keping kat ulser kite tu (cara tradisional).
2. kumur dengan air garam atau air anti bakteria.
3. sapu krim atau gel yang ada kat farmasi berdekatan rumah anda.
4. banyakkan minum air.


Tapi korang xperlu risau sebab ia bukanlah penyakit yang serius atau berjangkit..dan ia akan pulih sendiri dalam masa seminggu atau dua minggu..


sekian, Dr Acong melaporkan..^^

p/s: sila jumpa doktor yang lebih bertauliah untuk keterangan lanjut..dan aku gak tidak bertanggungjawab kalau bibir korang lebih seksi selepas folow cara nak merawat ulser mulut seperti diatas..peace yooo~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...