27 September 2010

Reverse Lens Technique (macro)-Tutorial

Halluuu readers..ok..untunk entry kali ni aku nak share lagi tutorial yang aku dapat dari sorang member aku ni..tapi tutorial kali ni khas untuk bebudak yang pakai camera yang besar2 gedabak ni..dalam bahasa melayu nye DSLR camera..

Macam yang title entry ni bagitau..kita terbalikkan lens kita to opposite way it's supposed to go..dengan cara ni kita boleh mendapatkan gambar macro yang berkualiti tanpa membazirkan duit beli macro lens yang mahal..tapi kalau korang memang banyak duit bleh je beli seketul..hehehe..korang folow je step ni..apa2 pun selamat mencube ok..


Step 1..-Remove lens korang dari body..


Step 2..-korang pusing lens korang to the opposite way and attach it to the body of camera..

Step 3..
-korang kene pastikan korang pegang je lens krang tu..jangan lepaskan plak kalau x overexposed la pic korang nanti..

Step 4..
-korang kene experiment sendiri..try with different focal lenghts 18 is the closest you can get try with 18-55..dengan berexperiment la korang bleh dapat result yang berbeza..



p/s: korang xbleh tukar aperture due the lens being detatched..^^

1 comment:

Kheira said...

ooo...klu gtu bleh r try tkr2 cenggitu ye..k i'll try..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...