27 September 2010

Reverse Lens Technique (macro)-Tutorial

Halluuu readers..ok..untunk entry kali ni aku nak share lagi tutorial yang aku dapat dari sorang member aku ni..tapi tutorial kali ni khas untuk bebudak yang pakai camera yang besar2 gedabak ni..dalam bahasa melayu nye DSLR camera..

Macam yang title entry ni bagitau..kita terbalikkan lens kita to opposite way it's supposed to go..dengan cara ni kita boleh mendapatkan gambar macro yang berkualiti tanpa membazirkan duit beli macro lens yang mahal..tapi kalau korang memang banyak duit bleh je beli seketul..hehehe..korang folow je step ni..apa2 pun selamat mencube ok..


Step 1..-Remove lens korang dari body..


Step 2..-korang pusing lens korang to the opposite way and attach it to the body of camera..

Step 3..
-korang kene pastikan korang pegang je lens krang tu..jangan lepaskan plak kalau x overexposed la pic korang nanti..

Step 4..
-korang kene experiment sendiri..try with different focal lenghts 18 is the closest you can get try with 18-55..dengan berexperiment la korang bleh dapat result yang berbeza..



p/s: korang xbleh tukar aperture due the lens being detatched..^^

25 September 2010

Apa Jantina Laptop Korang????????


Haaa..entry kali ni aku nak share tutorial ngan korang..korang jgn xtau...laptop pun ada jantina tau...so..nak tahu tak jantina laptop yg selalu korang hadap tiap2 hari tu jantan ke betina...??? hehehehehe..korang buat je step kt bwh ni...

1. Buka notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

2. Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti).

Save as = love u.vbs

3. Close notepad apabila habis save. Then double click file td (love u.vbs) dan akan dengar suara "i love u."

Cuba dengar btul2 suara "i love u" tu....suara lelaki ke perempuan?

Kalau dengar lelaki maknanya laptop korang tu jantan dan begitu le sebaliknya...selamat mencube ok..

Magika-yang Magik..


Ok..ak baru je balik dari tgk cite Magika ni..actually aku nak g tgk cite Resident Evit: After Life..tp bleh full book plak..so nak xnak trpaksa la ak truskan ngan plan B...tgk cite len plak..bia lepas ckit gian sebab aku dah sbulan xbau aircon dlm panggung wayang ni..ntah mcm mane tibe2 bleh datang semangat 1 Malaysia ni..ak tgk cite Magika..walaupun aku bukannye peminat cite2 melayu ni..tapi bagi aku cite ni menghiburkan sebab ia filem muzikal..so sape2 yang xde ap2 plan ngan family weekend ni aku suggest korang bawa family korang g tgk hasil terbaru dari KRU ni..memang menghiburkan..


Sinopsis:


Ayu(Diana Danielle) and Malik(Fimie Don), two sibblings is going through their darkest moments of life when their beloved mother just passed away. Malik feels so depressed believing he was the main cause of his mother’s death. During one of the evenings after a fight with his sister, Malik left to take a stroll in the forest. On and on he went until he realised he was lost and the next very moment, he appeared in another dimension called Magika.

Not only had he gotten himself lost, he was captured by a Nenek Kebayan(Ziana Zain) and her follower, Awang Kenit. He is now subjected to be used as an experiment by the Nenek Kebayan to produce Essence of Youth made of human child’s tears. Upon hearing Malik’s cries for help, Ayu rushed to help her brother and she too is sucked in the Magika mystical land.

Ayu had to endure various types of challenges and obstacles in finding and to save her brother in her journey in the Magika world. And so begins the encounters of both the siblings with famous Malay heroes and myths like Badang(Mawi), Dragon of Tasik Chini,(M.Nasir) Nenek Kebayan, Puteri Bunian(Maya Karin), Pak Pandir(Pak Nil), Hang Tuah(Saiful Apek) and the Warriors of Melaka, Puteri Gunung Ledang(Ning Baizura), Bawang Putih and a lot more characters. The irony of it, all these characters actually sing in their conversation with each other..

22 September 2010

Wohooo..Contest Muka Huduhh..


YUPPPP..Aku memang berani..!!!!!!!!!

Disebabkan BarjalanBerjatuhBerlari dah tag aku..so aku rase aku nak try la join contest ni...mane la tau menang ipod ke iphone ke kete ferari ke..name die CONTEST MUKA PALING HODOH by TeMbuMe LilscheRzOw.. due date die 27 September 2010..tinggal berapa hari je lagi beb..kalau nak join korang leh click kat banner atau kat CINI ok..


So selepas aku selongkar2 semue folder aku jumpe gak pic aku yang huduhh ni..and the pic is..

..tadaaaaaaaaaa!!!!!!

..siap extra gunung berapi lagi..haha


..manusia bertuah yang aku nak tag adalah mkcik suana ngan boy yg huru-hara ni..

20 September 2010

Raya Oh Yeaahhhh!!!!!!!!!

Entry kali ni xde kene mngene ngan lagu raya dari yuna yang sangat best tu..tajuk je yang agak same..hehehe.. Owhhh..agak lame aku tinggalkan blog aku ni..been busy kot lately ni..so aku rase x terlambat kalau aku nak cite pasal kisah hari raya aku yang memang hooyeahhhhhh!!!!!!..this year aku ngan kawan2 aku yg huru-hara (tj, ejat, alep, boy, saddam, jawe, wak, naz, arau, suana, atirah, raihan, pu3) telah menjelajah Johor..yupp..kitorang jelajah Johor..merentas desa hingga la ke bandar..dari Muar sampai la ke Pengerang,Johor..dari TAYAR BERASAP sampai la KETE BERASAP..celeb8 bezday tj kat Danga Bay dengan telor n tepung n bunga api..kenangan yang xmungkin dapat dilupakan..tapi trip yang paling best adalah ke umah kawan terbaik aku..umah maksu di Pengerang,Johor..dari makan sampai la ke sesi photoshoot..sangat best..aku pun xnak membebel banyak2 sebab 4 hari 4 malam pun lom tentu abis klu aku cite detail2..so korang usha la antara pic2 sepanjang jelajahan kami ni..enjoyy ok...






umah mkcik suana


umah Boy

umah naz


umah anne (pic kidnap dr fb atirah)

umah ajoi (pic kidnap dr fb atirah)


umah pu3+pu3 N-gagement day (pun kidnap dr fb atirah)


umah atirah


umah rehan

before celeb8 bzday tj kat danga bay


padan muke ko tj..haha


makan2..




atirah pre-wedding photoshoot (location-umah kila)









p/s:balas dendam sebab last year punye raye aku kene ciken pox..sob3..

11 September 2010

Abang ROI ohhh!!! Abang ROI...

Hari ni..11 sept bersamaan 2 Syawal..dah 2 hari kte menyambut hari raye..dan dah 2 hari la aku asyik makan..makan...dan makan..dan makan lagi..orang datang umah aku pn aku join makan sekali..hahaha..lagi la kalau g beraye...tapi nak wat mcm ne..klu xmakan nt tuan umah kecik hati plak..hidangan mantap2 plak tu..fuhhhh..bak kate orang tua2..rezeki jangan ditolak..tapi..ko kn kawal nafsu ko cong..kalau x....

..OH TIDAKKK!!!!!!!!!!

10 September 2010

Asal Boleh..hahaha..

Apa orang fikir kalau korang pg beraye pkai pakaian mcm ni ye..lagi best kalau korang pkai mcm ni pg beraye umah mertua atau bakal mertua korang..sendiri mau ingat la..hahahaha


p/s: pic ni aku dapat dr email..my mom berdekah tgk pic ni..huhu~

Salam Lebaran..

Ampun dan maaf andainya aku ini…
Terkasar bahasa dalam bicara
Tersilap bicara semasa bersama
Termarah yang tak kena tempatnya
Tertanya tak tentu hala..
Tersasul yang tak sengaja
Terpukul kat mana-mana
Terpekik kuat di telinga
Terhantuk terketuk di kepala
Terpinjam terambil harta & benda
Termoody tak semena-mena
Terumpat bila ada cerita,
Teremail benda yang tak sepatutnya kau terima
Termacam-macam yang kena-mengena.. ,,
Di hari yang mulia sepuluh jari ku hulurkan semua,
Memohon kemaafan atas segala dosa yang ada
Kerana aku masih bernama manusia
Pastinya tak lepas membuat dosa
Semoga dimaafkan,
Salam Aidil Fitri Maaf zahir & Batin..^^

08 September 2010

KETUPAT Hooooyeahhhh!!!!!

Hallu Readers..Salam Ramadhan..

Entry kali ni aku nak cite pasal makanan yang wajib ada mase hari raye ni..sebab klu xde makanan yang 1 ni memang bukan hari raye laa..KETUPAT..mengikut Wikipedia Bahasa Melayu KETUPAT ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa atau daun palas yang sangat terkenal di Malaysia dan Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.Ketupat Pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala Ketupat Nasi dibuat daripada Beras..Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

Haa..btol kan..klu xde ketupat ni memang ade something wrong somewhere la tu..haha..Persoalannye..korang semue tau ke care nak menganyam ketupat ni..terus-terang aku kate bagitau yang aku memang FAIL bab menganyam ketupat ni..bertahun2 aku try nak wat..dari aku kecik sampai la dah berjanggut ni...berpuluh-puluh guru aku menuntut..tapi tetap FAIL!!!!!!..(tangan ko memang xbedong cong)..aku give-up..wahahahahaha..


klu korang nak blaja cb la try folow step kat atas ni..selamat mencube!!!!!!

p/s:terkenang makan ketupat ramai2 brsame semua ahli keluarga pade pagi raye..sambil cecah ngan rendang..fuuuhhhhh~

07 September 2010

Salam Takziah..

Hye Readers..Salam Ramadhan..

*Setiap yang bermula pasti akan berakhir..Setiap yang hidup pasti akan mati..inilah sunnatullah yang telah ditulis untuk kita semua..bagi yang masih hidup..kejadian-kejadian ini dijadikan peringatan..kerana hanya Allah SWT saja yang tahu..*

Hari ni..7 Sept bersamaan 28 Ramadhan jam 4 pagi kami sekeluarga telah kehilangan seorang insan tersayang dalam keluarga kami iaitu akak sulung mak aku yang merangkap Mak Long aku..arwah telah menderita penyakit kanser paru-paru yang dihidapinya sejak bulan 2 awal tahun ini semasa arwah baru saja pulang dari mengerjakan umrah..semua ahli keluarga berkumpul di rumah arwah di Felda Pasak dan jenazah selamat dikebumikan lebih kurang jam 10 pagi..semoga mak aku dan seluruh ahli keluarga yang lain tabah dalam menghadapi dugaan yang diberikan pada bulan Ramadhan ini dan juga Syawal yang bakal tiba..amin~

Semoga arwah
KAMISAH BINTI HUSIN ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..insyaAllah..Al-Fatihah~~~

05 September 2010

Menjelang Hari Raya..^^

Halluuu Readers..Salam Ramadhan..

Kalau raya sebelom2 ni..memang over excited nak sambut hari raya dengan family dan kawan2..balik kampung je lampu pelita dah menerangi setiap pelusuk jalan ngan rumah..pastu sesekali terdengar dentuman mercun ngan meriam buluh sebab kat kampung aku still lg ramai bebudak ngan bapak2 budak main meriam buluh..bagi aku raya memang xmeriah kalau xde meriam ngan segala jenis mercun ni..tapi kene la main dengan berhati-hati dan dengan teknik yang btol..fuuhhh..nostalgia btol...^^

Tahun ni..raya dah dekat..tapi aku blom ade btol2 feel nak menyambut raya ni..orang len dah sibok shopping sane shopping sini..tapi aku?? sehelai pun blom ade lg..malas la nak beli baju melayu..hahahaha..lagi pun mak ngan abah aku dah pesan untuk raya tahun ni diorang nak wat biase2 je..sebab nak menghormati Mak Long aku yang ngah sakit tenat..so aku pun lek2 je laa..^^

Ok..dalam minggu ni mesti ramai yang dah sibok nak balik kampung kan..xpun mesti ramai yang dah planning nak balik ke kampung..time ni la laki bini berperang nak balik kampung sape..haha..apa2 pun aku nak nasihatkan diri aku dan korang smue yang balik kampung ni drive kete ke,bas ke,moto ke,van ke, agar BERHATI-HATI semasa balik kampung nanti terutama student2 yang balik naik moto ni..barhati-hati la ea....korang mesti xnakkan korang ataupun family korang sambut raya ni ngan kesedihan..so sape2 yang kene pakai helmet tu pakai la btol2..yang kene servis kete ke, kene pakai seatbelt ke..servis ngan pakai la btol2..bende yang kecik2 mcm ni akan membawa perubahan yang besar...INGAT!!!!! PANDU CERMAT JIWA SELAMAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jgn ikot mcm ni..seatbelt xpakai..muke pun ketatttt je..


p/s:..lupe..thn ni ak beraye sebagai pekerja...bukan pelajar..ptt laa feel lmbat mari..^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...